Onderhoud en productinformatie

Is mijn bestek vaatwasmachinebestendig?

Bestek gemaakt van 18-0 en 18-10 roestvrij staal kun je reinigen in de vaatwasser, tenzij anders wordt vermeld. Voor gekleurd bestek (PVD) gelden andere onderhoudsinstructies dan voor roestvrij staal bestek zonder coating. Bekijk hier onze onderhoudsinstructies. Het is belangrijk dat je bestek voorafgaand aan het eerste gebruik goed afwast.

Kan gekleurd bestek (goud, zwart, koper, champagne) in de vaatwasser?

Gekleurd bestek is gemaakt van 18-0 roestvrijstaal. Het wordt ook wel PVD-bestek genoemd (Physical Vapor Deposition) en bevat een dunne titanium coating die zorgt voor de levendige kleur. Deze coating is veilig in contact met voedsel en voldoet aan EU-richtlijnen. Gekleurd bestek is vaatwasmachinebestendig wanneer de onderhoudsinstructies in acht worden genomen. Bekijk hier onze onderhoudsinstructies. Het is belangrijk dat je bestek voorafgaand aan het eerste gebruik goed afwast.

Kunnen steakmessen in de vaatwasser?

Steakmessen worden gemaakt van 13-0 staal. De kans dat deze messen bot worden door vaatwasmachinereiniging is groot. Ook messen met een houten handvat zijn niet geschikt voor de vaatwasser. Wij adviseren steakmessen te allen tijde met de hand af te wassen. Het is belangrijk dat je bestek voorafgaand aan het eerste gebruik goed afwast.

Hoe kom ik af van roest op mijn bestek?

Vliegroest of contactcorrosie is vaak gemakkelijk te verwijderen door je bestek voorzichtig te poetsen met een schuursponsje (de zachte kant) of een licht schuurmiddel (zoals Cif) en een natte spons. Het product zelf wordt niet aangetast door deze lichte schuring. Vlekjes kun je wegwrijven met een stukje aluminiumfolie. Rol het aluminium tot een propje en maak deze vochtig. Wrijf het vervolgens voorzichtig over de plekjes.

Hoe voorkom ik roest op mijn bestek?

Vocht is de meest gebruikelijke oorzaak van vliegroest. Om te voorkomen dat bestek gaat roesten is het belangrijk om bestek snel te drogen. Het liefst direct na de afwas of het vaatwasprogramma. Laat vuile vaat niet te lang staan en mors geen vaatwaszout in de machine. Daarnaast kan roest veroorzaakt worden door contact tussen verschillende roestvrij staalsoorten. Messen worden namelijk gemaakt van een andere staalsoort. Houd messen (zowel tafelmessen als keukenmessen) apart van vorken en lepels. Zo voorkom je corrosie. 

Wat doet Amefa om de kwaliteit van producten te waarborgen?

Amefa maakt gebruik van externe geaccrediteerde laboratoria. Deze labs testen de kwaliteit van al onze producten en geven hun bevindingen aan ons door. Op basis daarvan zijn wij gedreven om onze producten te blijven verbeteren. Daarnaast beschikt Amefa over alle testrapporten en andere documenten die nodig zijn om een veilig product op de markt te brengen in een EU-land, die voldoet aan alle richtlijnen. 

Kan ik mijn huidige bestekset uitbreiden?

Of je een bestekset kunt uitbreiden is afhankelijk van een aantal factoren. Wat is de naam van het model dat je in huis hebt? Afhankelijk daarvan is het mogelijk om je bestek met losse items of met een volledige set uit te breiden. Losse items van veel van onze bestekmodellen zijn te koop in de webshop. Bekijk hier het aanbod los bestek. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je een bestekset hebt gekocht die inmiddels uit ons assortiment is. In dat geval raden we je aan om in onze webshop te kijken naar een model die het meest op je huidige set lijkt. Kom je er niet helemaal uit? Dan kun je ook een foto van je bestek sturen naar onze klantenservice. Wij kijken graag met je mee!

Wat is het verschil tussen 18-10, 18-0 en 13-0 staal?

Op veel bestek en keukenmessen staat een stempel: 18-10, 18-0 of 13-0. Deze stempel geeft aan waarvan het product is gemaakt. Lees hier meer over de verschillende staalsoorten.

Ik heb een andere vraag...

Heb je een andere vraag? Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice

Bestellen en betalen

Verzending en ontvangst

Retouren en terugbetaling