Onze geschiedenis
Op 25-jarige leeftijd kwam Eugen Hollaender vanuit Duitsland naar Apeldoorn. Hij begon in 1931 vanuit een schuur zijn bedrijf in de productie en verkoop van scheermesjes - ook wel veiligheidsmesjes genoemd. Direct klaar voor gebruik en altijd vlijmscherp. De Apeldoornse Messenfabriek was geboren. Afgekort werd het A-Me-Fa (Amefa). In de begintijd moest meneer Hollaender op de motorfiets het hele land door. Kapperszaken en markten waren de grootste afnemers.
Amefa tijdens de oorlog
In 1941 breidde Amefa de productie uit met een tweede vestiging in Neede. Ook kwam er een derde vestiging in Bochtolt, Duitsland, bij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had Eugen Hollaender een overeenkomst met de bezetter voor het leveren van scheermesjes. Hierdoor kon hij, zonder dat de Duitsers het doorhadden, opkomen voor Nederlandse burgers. Op 2 oktober en 2 december 1944 werden tientallen mannen uit Apeldoorn opgepakt en gedeporteerd naar kamp Rees in Duitsland. Een aantal van deze mannen waren personeelsleden van Amefa. Toen meneer Hollaender hoorde dat er mannen uit Apeldoorn werden afgevoerd, begonnen hij en zijn vrouw Hermine Hollaender een koeriersdienst.
De Hollaenderstraat in Apeldoorn
Pakketten en brieven voor de dwangarbeiders konden bij Amefa worden afgeleverd. Ze werden door de heer Hollaender vervoerd naar Bochtolt. Daar werden de stukken op zijn kosten gefrankeerd. Post voor mannen in Kamp Rees werd persoonlijk afgeleverd in Duitsland door de Amefa-directeur. In een aantal gevallen heeft de familie Hollaender kunnen voorkomen dat mannen naar kamp Rees werden gezonden - en zelfs zieke en afgekeurde mannen terug kunnen halen naar Apeldoorn. Op 2 december 2011 is in Apeldoorn de Hollaenderstraat onthuld om Eugen Hollaender te eren voor zijn heldendaden.
Van scheermesjes naar tafelmessen
In de jaren '40 was de concurrentie hevig. Nu nog bekende merken als Gilette en Philips zorgden voor een dusdanige concurrentie dat de heer Hollaender besloot zich te gaan richten op de productie van een ander soort messen. Namelijk tafelmessen en ander bestek.
In 1948 stopte de productie van scheermesjes volledig. In plaats daarvan produceerde Amefa vanaf dat moment enkel nog bestek. Dat blijkt een gouden zet. In 1952 ging het zo goed met Amefa dat de eerste producten buiten Europa verkocht werden.
Horecagrootmacht in bestek
Amefa bleef in de jaren ’60 en ’70 continu op zoek naar nieuwe technieken die bijdroegen aan de kwaliteit van het bestek. En met resultaat. De oudste zoon van de Hollaender-familie, Rudi, nam Amefa in deze tijd over. Onder zijn vleugels groeide Amefa uit tot horecagrootmacht in bestek en keukenmessen.
De eerste in aangepast bestek
In 1981 begon Amefa met de productie van aangepast bestek. De Deense ontwerper Karin Schou Andersen heeft dit baanbrekende bestek ontwikkeld in het kader van inclusiviteit, specifiek voor mensen met een fysieke beperking. Het ontwerp is stap voor stap is getest door eindgebruikers en er gingen bijna 75 handgemaakte, houten modellen vooraf aan het eindresultaat. Een bijzonder feit: dit aangepaste bestek is momenteel onderdeel van de de permanente collecties van tal van musea over de hele wereld, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en het Museum of Modern Art in New York.
Een van de grootste bestekmerken van Europa
Vanaf de jaren ’90 lag het bestek van Amefa bij alle grote Europese winkelketens. Door uitbreiding met diverse Europese filialen werd Amefa een van de grootste bestekmerken in Europa. Erik Hollaender, Rudi’s jongere broer, concentreerde zich op de productiemogelijkheden in andere regio’s, met name in Azië. Kantoren in Hong Kong en China werden geopend.
Vanaf de jaren ’90 lag het bestek van Amefa bij alle grote Europese winkelketens
Fred Hollaender, de jongste van de drie zonen, nam de leiding over de productie in Apeldoorn. Door de jaren heen verminderde de productie in Nederland. In de vroege jaren ’90 was de vestiging in Apeldoorn een internationaal distributiecentrum.
Tot op de dag van vandaag in Apeldoorn
In 2006 verhuisde Amefa naar het kantoorpand aan de Boogschutterstraat 52 in Apeldoorn. In de jaren ’00 Is de distributie van bestek en toebehoren in Apeldoorn opgeheven. Amefa’s grootste distributiecentrum is tegenwoordig gevestigd in Solingen, Duitsland.
Het hoofdkantoor van Amefa is tot op de dag van vandaag te vinden in Apeldoorn. Daar wordt met een enthousiast team gewerkt aan de ontwikkeling, marketing en verkoop van producten. Amefa exporteert naar meer dan 65 landen.
Over Amefa
Als je uit eten gaat, is de kans groot dat je daar met Amefa bestek eet. Al tientallen jaren zijn wij de grootste leverancier van bestek in de horeca. En dat is niet zonder reden. Al sinds 1931 maakt Amefa bestek met oog voor detail en altijd in het nu.