Restaurantgevoel thuis creëren: zo dek je de tafel volgens etiquette

 

Als je thuis een echt restaurantgevoel wil creëren, dan dek je de tafel volgens etiquette. Zo geef je een etentje met vrienden of familie een vleugje elegantie mee. Maar hoe doe je dat eigenlijk op de juiste manier? En waar let je precies op? Geen paniek, want wij zochten de officiële tafelsetting-regels voor je uit.

Wat is tafeletiquette?

Bij het woord ‘tafeletiquette’ denk je misschien aan vroeger. Of aan bijvoorbeeld chique diners en officiële bijeenkomsten. Maar wist je dat de kleine regels die je thuis hebt ook onder tafeletiquette vallen? Zo kan een regel zijn dat je niet met volle mond mag praten of je altijd samen de tafel afruimt. Etiquetteregels omtrent tafelen zijn bedoeld om je gasten en jezelf een prettig gevoel te geven, zodat iedereen zich op z’n gemak voelt. In deze blog lees je alles over de officiële regels omtrent het tafeldekken, helemaal naar chique restaurantnormen. Een belangrijke regel om in acht te nemen: welk bestek en servies je gebruikt is afhankelijk van het menu. Zet deze attributen niet op tafel als je het zeker weten niet gaat gebruiken.

Gebruik een tafellaken

Niet verplicht maar wel heel mooi: een tafellaken. Zo breng je direct wat sfeer op tafel,  geheel in een stijl die bij jou past. Je kunt ook gaan voor lopers of placemats. Een laken geeft wel echt die luxueuze uitstraling.

Het servet op tafel leggen

Waar leg je servetten neer op tafel? Een servet meestal links naast de vorken. Als je geen soep serveert, kun je het servet ook een plekje geven op het bord. Met servetten kun je de tafelsetting een echte boost geven. Kies bijvoorbeeld een leuke print, vouw het in een figuurtje of gebruik een mooie servetring. Het servet leg je op je schoot voordat je gaat eten.

Zo zet je de borden op tafel

Het is visueel gezien het mooiste om – indien mogelijk – te zorgen voor symmetrie. Houd rekening met minimaal 50 centimeter ruimte per persoon. In restaurants zie je vaak dat er meerdere borden voor je neus staan, opgestapeld van groot naar klein. Dat komt door de meerdere gangen. Het onderbord is het grootste bord en dient meestal alleen ter decoratie. Deze hoort 2 centimeter vanaf de rand van de tafel te staan. Recht voor de gast. Het kleinste bordje is bedoeld voor de eerste gang, het voorgerecht. Het hoofdgerecht kun je vanaf de keuken serveren en neerzetten op het onderbord. Datzelfde geldt voor het dessert. Linksboven de borden zet je een klein bordje neer met een botermesje voor het brood dat je serveert. 

Zo leg je het bestek erbij

Je eet volgens de etiquette steeds van buiten naar binnen. Dit wil zeggen dat het bestek voor de eerste gang aan de buitenkant ligt en de rest in volgorde van de overige gangen. Leg maximum 3 soorten vorken of messen aan elke kant van het bord. Als er een vierde gang is dan wordt het bestek samen met het eten gebracht. Daarnaast liggen messen altijd met de kant die snijdt naar het bord toe. Dan is er nog het dessertbestek: dat ligt boven het bord. De dessertlepel ligt boven de dessertvork. De lepel wijst naar links en de vork naar rechts, zodat het overeenkomt met de rest van het bestek op tafel. 

De glazen op tafel schikken

Het waterglas staat rechtsboven het bord. In de volgorde van de glazen staat het steeds het meest links. Een of meerdere wijnglazen staan in een schuine lijn naast het waterglas. De volgorde van de verschillende wijnglazen hangt af van de wijnsoort die je serveert bij iedere gang. Een glas voor rode wijn is groter dan een glas voor witte wijn. 

Decoratie op tafel

Met de juiste decoratie en bijpassend bestek breng je sfeer aan tafel. Pas wel op dat het niet te vol wordt. In de webshop van Amefa vind je – naast bestek met een klassieke uitstraling – ook bestek in de kleuren het zwart, goud, champagne en koper. Er is mat bestek, stonewash en klassiek hoogglans bestek verkrijgbaar in onze webshop, net als bestek met gehamerde decoratie op het handvat. Er is Amefa bestek passend bij elk budget. 


Over Amefa

Als je uit eten gaat, is de kans groot dat je daar met Amefa bestek eet. Al tientallen jaren zijn wij de grootste leverancier van bestek in de horeca. En dat is niet zonder reden. Al sinds 1931 maakt Amefa bestek met oog voor detail en altijd in het nu. 

Lees verder